RSS

Baskiskt derby – då får man garanterat ligga

13 Mar

Idag blev jag starsstrucked under min eftermiddagspromenad. Eller ja, star och star kan ju naturligtvis diskuteras. På ett lokalt plan får man väl ändå ge den nyblivne ÖSK:aren den statusen. Det är naturligtvis Tobias Grahn, den långhårige och frispråkige exmjällbyaren jag syftar på. Han var längre än jag hade förväntat mig…

Det verkar som om Athlétic Bilbao efter den storslagna insatsen borta på the theatre of dreams har tagit världen med både häpnad och storm och kanske väckt ett och annat slumrande intresse för spansk fotboll i allmänhet och baskisk sådan i synnerhet. Hatten (eller kanske baskern) av för Bielsas manskap för det. Det är dock lite tidigt att ta ut någon seger i förskott. Det är ju trots allt en match kvar och det är ju inte vilket motstånd som helst som kommer att stå på andra sidan. Med lite tur, baskisk kämpaanda och ett massivt publikstöd finns emellertid en inte helt obefintlig chans att lilla David besegrar Goliat. Publikstödet kan vi definitivt räkna med. Det bevisades inte minst av alla högljudda basker som bildade en imponerande röd-vit massa som sjungandes spanska hejarramsor hjälpte sitt lag till seger. Det var klassiska bilder vi fick se. Bilder som sammanfattar det positiva som fotbollen står för på ett enastående fint sätt. Och på torsdag kommer det att bli helt galet. Jag lovar.

Det där med att rotera sitt lag är annars inte riktigt Bielsas grej. Han har försökt några gånger, men det har inte fallit speciellt väl ut. I söndags i derbyt mot Osasuna försökte han igen. Den här gången genom att låta Ander, Llorente och Javi Martinez vila. Att säga att det inte gick bra vore att vara snäll. Det gick nämligen inte alls och redan i paus så ledde Osasuna med två bollar. Inte för att Osasuna spelade bra, långt ifrån. Faktum är att de (läs Raúl García) mest låg och vred sig i krämpor hela första halvleken. Men om Osasuna spelade dåligt så spelade inte Athlétic överhuvudtaget. De fick inte tag i bollen och när de fick det var det redan blåst frispark för Raúl García någonstans. Matchen slutade till slut 2-1 sedan Llorente blivit inbytt och målskytt.

Annars var väl Messi som vanligt ett samtalsämne efter hans fem mål mot Leverkusen i förra veckans CL. Messi har dock i dagarna gått ut i en intervju och sagt att Guardiola är mycket viktigare än honom och att Pep ”förändrat allt” i klubben. Marca var inte sen med att slänga upp en undersökning på sin hemsida om Guardiola verkligen var viktigare än den store lille Leo. Läsarnas svar var naturligtvis att så inte var fallet. Vem hade trott något annat. Jag själv är glad över att Tello och Muniesa fick CL-debutera. Den förre gjorde två mål och den senare stod för ett säkert och förtroendeingivande inhopp på vänsterbacken.

Naturligtvis snackas det en hel del om Real Madrid också, konstigt vore väl annars. Det handlar inte helt oväntat om det kommande mötet med den svenska slåttermaskinen Pontus Wernbloms CSKA Moskva. Mou har bestämt gått ut och sagt att han ska skiva på nytt kontrakt med los blancos och att resultatet i matchen mot ryssarna inte spelar någon roll i det sammanhanget. The special one har ett rätt angenämt problem när han ska ta ut startelvan till onsdagens match. Ska han starta med Benzema som gjort 21 mål, Higuaín som gjort 20, eller ska han starta med båda? Kanske räcker det egentligen med att ställa Cristiano ensam på plan. Han har ju så här långt gjort 40 mål i år….

Torres har ju som bekant lite problem med att träffa målet. Många hävdar att gått ner sig ordentligt. Chelseas nya tränare, Di Matteo, menar dock att allt är psykiskt och sitter i den gode Fernandos huvud. Vi får väl se om det uttalandet hjälper spanjoren att komma i mättre (mål) form. Undertecknad tvivlar, men hoppas givetvis på en återkomst i la roja.

I dagarna har Xavi erkänt att blaugrana inte är förberedda på ett post-Guardiola. Något som katalanernas ledning hävdat. Helt klart är det så att ”filosofen” fortfarande funderar och att han inte fått något genombrott i sitt funderande än. Pengar är knappast problemet. Barcatränaren har antytt att han inte vill bränna ut sig och att ett sabbatsår kan bli aktuellt. Vi får väl se. När nästa säsong börjar kanske han lik förbannat står på Camp Nou och kliar sig på den blänkande flinten, vem vet….

Av svenskt intresse är att Almería spelade 2-2 mot Recreativo Huelva i helgens Segunda. Varför? För att Henok Goitom gjorde mål förstås. Almería parkerar just nu på en fjärdeplats och matchens andre målskytt, Ulloa, leder skytteligan på 20 mål.

Näst sista måste väl rapporteras om att arenafrågan till den spanska cupen nu är löst. Det blev Madrid, men inte bernabeú. Finalen kommer nu officiellt att spelas på Vicente Calderón. Gott så.

Jag måste bara få avsluta med Rasmus Elms frisparksmål i förra omgången. Så snyggt att till och med spansk press tog upp det.

/Erik el Grande

 

Lämna en kommentar